Lottapirtin siirto 2021

Kuvat Kari Siiran albumista, ellei toisin mainita. Kuvat koostanut Kari Peisa

Lottapirtti vuonna 2021 ennen siirtoa Iikka Kylmäsen tontilla Kylmälänkylän tien varrella n. 2 km Tyrnävän kirkolta. Kuva Juha Markuksen albumista

Ensimmäisiä töitä siirtoa valmistellessa oli kuistin irroitus sekä leivinuunin ja piipun purkutyöt. Vasemmalla Iikka Kylmänen astumassa pirttiin. Keskellä talon räystääseen kaiverrettu vuosiluku 1750. Oikealla uuni ja sen purku meneillään.

Osoittautui, että myös lattia piti purkaa. Kaikki ikkunat irrotettiin pokineen kunnostusta varten ja lopuksi välipohjassa olevat muhat sekä muut töryt imuroitiin konevoimin.

Pirtti oli aikojen saatossa painunut ja olikin kovat työ saada ujutettua noston vaativat rautapalkit mökin alle.  Tämä onnistui tarkoitukseen sopivilla tunkeilla, jotka saatiin lainaan Veijo Vähäseltä. Seinät tuettiin revoilla ja lopulta pirtti oli siirtovalmis. Itse nostotapahtuma sujui hyvien valmistelujen vuoksi ilman ongelmia. 

Kotiseututalolla Lottapirtin uudelle paikalle tehtiin kunnon pohjustukset. Maan alle jäävä sokkeli valettiin. Sen päälle tulivat kivet, joiden päälle Lottapirtti sitten nostettiin.

Lottapirtin alimmat hirret olivat sen verran lahonneet, että mökkiä jouduttiin kengittämään alimman hirsikerroksen osalta.