Kuvia kotiseututalon pihapiiristä ja tapahtumista 1980-2005

Kaikki kuvat ovat Tyrnävän kotiseutuyhdistyksen kuva-albumeista. Kuviin ei useinkaan ole merkitty kuvan ottajaa, mutta muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ne ovat Toivo Laatikaisen ja Erkki Saikkosen ottamia. Kuvakavalkadin on koostanut Kari Peisa. Toivo Laatikainen on kirjoittanut yksityiskohtaisen historiikin kotiseutuyhdistyksen ja monien kuvissa esiintyvien rakennusten vaiheista 1980- ja 1990-luvulla. Historiikki löytyy kotisivuiltamme täältä.
Joidenkin kuvien takaa löytyy herkistäviä saatesanoja. Ne on kirjoittanut sinne yhdistyksen pitkäaiainen (1990-2006) puheenjohtaja Erkki Saikkonen.

Erkki Saikkonen katselemassa Daniel Pesun maalausta kotiseututalolla vuonna 1991.
Erkki Saikkonen katselemassa Daniel Pesun maalausta kotiseututalolla vuonna 1991.

Kotiseututalo

Kuvia Tihisen pytingistä, joka siirrettiin Ängeslevän Ylipäästä 1980-luvulla kirkonkylälle kostiseututaloksi Pytinkitien päässä olevalle tontille. Talon purkutyöt, siirtäminen, uudelleen kokoaminen ja muut rakennustyöt tehtiin suurimmaksi osaksi kyläläisten talkootyönä. Myös kunnan palkkaamia työmiehiä oli käytettävissä. Niilo Turusen pitämän päiväkirjan mukaan talkoot alkoivat purkutyöllä 31.5.1984. Päiväkirjan merkinnät loppuvat 19.8.1985, jolloin alkoi kiistely siitä, minkälainen katto pytinkiin pitää rakentaa. Tuossa vaiheessa päiväkirjan mukaan talkoihin oli osallistunut kaikkiaan jo 83 henkilöä useat kymmenien jopa satojen talkootuntien panostuksella. Myöhemmin talkootyöt Pytingin ja muiden piharakennusten osalta jatkuivat ja jatkuvat edelleen. Pytinki sai aluksi katteeksi tervatut laudat ja ulkoseinien pintaan perinteisen punamulta-keittomaalin. Myöhemmin vuotava lautakatto piti vaihtaa huovaksi.

Huom! Klikkaamalla kuvaa se suurenee ja samalla voi edetä kuva kuvalta diaesityksenä.

Perinnerakennuksien museointi

Entiseen Tihisen Pytingin pihapiiriin kuuluvia muita perinnerakennuksia on hankittu myös kotiseututalon pihapiiriin. Angeslevän Ylipäästä siirrettiin pytingin lisäksi myös riihi Männikön tilalta ja savusauna Rauhion tilalta. Eri puolilta Tyrnävää tuotiin luhti ja 3 vilja-aittaa. Uustuotantona valmistettiin perinteinen vinttikaivo (ilman varsinaista kaivoa) ja Tyrnäväläiseen rakennusperinteeseen kuuluva turpasmökki.

Perinnetietouden säilyttäminen

Kotiseutuyhdistyksen tehtävänä on säilyttää vanhaa perinnettä kuin myös edistää perinnetietoutta. Kotiseututalolla onkin järjestetty talkoiden lisäksi kansainvälisiä nuorten työleirejä. Kotiseutuyhdistys on varojen keräämiseksi mm. kunnostanut vanhoja rakennuksia muuallakin Tyrnävällä ja pärekattojen tekoperinnettä on vaalittu.

Tapahtumia kotiseututalolla

Alkuajoista lähtien kotiseututalo on ollut vilkkaassa käytössä monenlaisten tapahtumien pitopaikkana kuten on ollut tarkoituskin. On ollut perinnetapahtumia, taidenäyttelyjä, markkinoita, syntymäpäiväjuhlia, häitä, ristijäisiä ja monia muita tapahtumia, on ollut arvovieraita ja myös kutsumattomia vieraita. Alla satunnaisia kuvia eri vuosilta.